Velger du tre, aluminium eller PVC når du skal ha nye vinduer?
Det var en gang du bare kunne få vinduer laget av treverk, men i dag finnes det også muligheter med PCV, helaluminium og utvendig aluminiumskledning. Flere valgmuligheter er selvsagt bra, men gjør det også vanskeligere å velge.
Et godt råd fra Asgeir Vestli hos Byggtorget Østmoen sag, er derfor å tenke gjennom blant annet behov og økonomi.
– Om huset er gammelt eller nytt spiller for eksempel en viktig rolle. Samtidig er pris selvsagt avgjørende, og vår erfaring er at dette bidrar til at mange faller ned på tradisjonelle trevinduer, sier han.
Trevinduer er et trygt og klassisk valg som varer i lang tid. Alle de store vindusprodusentene lager nemlig sine trevinduer med treverk som har høy andel kjerneved. Det vil si treverk fra den innerste delen av trestokken, som er godt mettet med harpiks og gir en naturlig impregnering. I tillegg blir treverket som regel ytterligere impregnert på fabrikk. Det gir deg sikkerhet for at vinduene holder lenge og tåler påkjenningene det norske klimaet utsetter dem for.
Det er imidlertid én stor ulempe med treverk, nemlig at de krever en del vedlikehold. Uansett hvor gode materialer de er laget av, er du avhengig av å male dem med jevne mellomrom. Hvor ofte de må males avhenger av hvor på huset de står. På vegger der solen steker store deler av dagen går det kortere tid før du må frem med malerkosten enn på vegger som står mye i skyggen. Dessuten spiller fargen på vinduene inn. Mørke vinduer absorberer mer varme enn lyse og gjør at vedlikeholdsintervallene blir kortere.
Aldri mer vindusmaling med aluminiumskledning og PVC
Vil du slippe det utvendige vedlikeholdet, bør du vurdere såkalte tre/alu-vinduer. Det er egentlig helt vanlige trevinduer, men på utsiden er de kledd med pulverlakkert aluminium som tåler det meste av vær og vind. På innsiden beholder du fremdeles den lune og gode følelsen av et ekte trevindu.
Den største fordelen med tre-/alu-vinduer er at du ikke trenger å male dem utvendig en eneste etter de er montert. Det er trolig en egenskap de fleste setter pris på, men er spesielt gunstig hvis vinduene utsettes for saltholdig luft, sjøsprøyt eller generelt røft klima. Tre/alu-vinduer passer til de fleste hus, og det finnes flere eksempler på bruk i verneverdige prosjekter eller andre tilfeller der antikvariske myndigheter skal ha noe å si. Da leveres de ofte med en matt aluminiumskledning.
Prismessig er vinduer med aluminiumskledning noe dyrere i innkjøp enn tradisjonelle trevinduer, men det er som regel god investering på lang sikt ettersom du både slipper kostnaden og tidsbruken til maling. Vil du ha vinduer med ulike farger på inn- og utside er det faktisk et rimeligere alternativ enn tradisjonelle trevinduer. Det henger sammen med at det er mer manuelt arbeid forbundet med å male et trevindu i to farger, noe som driver prisen opp.
Vil du ha vedlikeholdsvennlige vinduer til en rimeligere penge, kan du også gå for PVC. Utseendemessig er de forholdsvis like som trevinduer, men er i bunn og grunn laget av plast. Materialet kan imidlertid gjenvinnes og brukes om igjen mange ganger. Når du skal ha PVC-vinduer kan det lønne seg å gå litt opp i pris fra de rimeligste for å få glass og profiler som gir bedre isolasjonsevne (lavere U-verdi).
Moderne med healuminium
Er du på jakt etter et utpreget moderne uttrykk på vinduene dine, bør du vurdere helaluminium. Da får du vinduer med rette profiler som passer godt til moderne og minimalistiske hus med mye glass. Vinduer i helaluminium er et robust og varig valg da de både er lette, allsidige og krever svært lite vedlikehold. På samme måte som tre/alu-vinduer og PVC trenger du ikke å male dem i løpet av levetiden.
Det er dessuten få materialer som gir deg så stor frihet i utformingen som helaluminium. Stil, form, størrelse, åpningstyper, tilbehør og overflatebehandling kan spesifiseres for å skreddersy akkurat de vinduene du er ute etter. På den måten er det mulig å åpne opp interiøret for dagslys og utsikt med store glassfasader.
Helaluminium tilfredsstiller også strenge krav til energieffektivitet, og kan fås med U-verdier helt ned mot 0,7. Det bidrar til godt inneklima og møter kravene til U-verdi i både TEK17 og passivhusstandarden.