Slik måler du vinduer på riktig måte
Når du skal ha nye vinduer er det sjelden mulig å svinge innom byggevarebutikken å plukke med seg noen som har nøyaktig de målene du trenger. I de fleste tilfeller må nemlig nye vinduer bestilles og produseres på mål, og bestiller du med feil mål er det som regel ikke mulig å returnere dem.
Så med mindre du vil ende opp med å annonsere feilbestilte vinduer på Finn.no, gjør du lurt i å lære deg hvordan du tar riktige mål.
Gjør det som produsentene
Asgeir Vestli hos Byggtorget Østmoen sag er tydelig på at én ting er særlig viktig når du skal ta mål til nye vinduer:
– Du må alltid måle bredden først, deretter høyden, understreker han.
Grunnen til at dette er så viktig, er at alle vindusprodusentene oppgir vindusmålene sine på denne formen. Et vindu som har målene 140 x 130 cm. er med andre ord 140 cm. bredt og 130 cm. høyt. Måler du i motsatt rekkefølge og oppgir målene på formen høyde x bredde, ender du opp med et vindu som ikke passer.
– Det er tross alt veldig kjedelig å vente i seks uker på nye vinduer, bare for å finne ut at de ikke passer når du får dem, sier Asgeir Vestli
Det er dessuten viktig å være klar over at vindusmålene alltid oppgis som såkalte karmyttermål eller utvendige karmmål. Vinduet på 140 x 130 cm. er altså 140 cm. bredt og 130 cm. høyt fra ytterkant til ytterkant på karmen. Sagt på en annen måte – vindusmålene gir informasjon om hvor stor plass hele vinduskonstruksjonen tar i veggen.
Så det du skal ende opp med når du tar mål, er altså karmyttermålene oppgitt på formen bredde x høyde. Gjør du dette riktig er du sikker på at det ikke blir noen forvirringer.
Fjern lister og utforinger
I de fleste tilfeller har du et allerede vinduer montert i veggen og skal ha ett eller flere nye med samme mål. Da kan du måle de gamle for å finne riktig størrelse. Ifølge Asgeir hos Byggtorget Østmoen sag bør du gjøre litt riving før du måler:
– Det beste er å fjerne lister og utforinger slik at du kan måle rett på karmen og få helt nøyaktige mål, sier han.
Når det er sagt, finnes det også andre måter å måle på. Noen tar for eksempel innvendige mål mellom utforingene og legger til 4 centimeter, mens andre måler på glasset og legger til noen centimeter for å ta høyde for tykkelsen på karm og ramme. Velger du å måle uten å fjerne listverk og utforinger skal du imidlertid vite hva du holder på med. Særlig i eldre hus kan det være vanskelig å vite hvor mye plass karmen faktisk tar i vegglivet, og vindusprodusentene opplever faktisk en del feilbestillinger på grunn av dette.
Da er det vesentlig bedre å bruke noen minutter med brekkjernet for å få full oversikt. Så får du heller bare akseptere at det ser litt stusselig ut frem til du får de nye vinduene på plass.
– En annen fordel med å fjerne listene slik at du ser størrelsen på veggåpningen, er at du kan sjekke om det er plass til et vindu på standardmål. Kjøper du vinduer på standardmål blir leveringstiden kortere, forteller Asgeir Vestli.
Har du kun en åpning i veggen?
Har du kun en åpning i veggen, for eksempel fordi du bygger nytt, må du måle hvor stor selve veggåpningen er for å finne ut hvor stort vindu du har plass til. Denne typen mål kalles gjerne for hullmål. Da måler du bredde og høyde og trekker fra 2-3 på hvert av målene. Den viktigste grunnen til at du trekker fra noen centimeter er at det skal være plass til isolasjon rundt vinduet. Dessuten er det kjekt å ha litt plass til å justere vinduet for at det skal stå i lodd og vater.
Når du tar hullmål er det smart å måle både høyden og bredden flere steder. Det er en effektiv måte å avdekke eventuelle skjevheter på, og bør særlig gjøres i eldre hus.