Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Rydd snøen uten å ødelegge ryggen

Hver eneste vinter merker kiropraktorer landet rundt en økning i antall henvendelser, og en del av disse henvendelsene skyldes trolig at vi må ut og måke snø rundt huset. Gjør du snømåkingen på feil måte, risikerer du nemlig å skade ryggen. Så om du ikke vil bli en av dem som til enhver tid har vondt i ryggen, gjør du lurt i å følge noen ganske enkle tips.

Bli varm i kroppen før starter

For det første bør du se på snømåkingen som en aldri så liten treningsøkt – og før du setter i gang med trening er det alltid lurt å varme opp litt. Det er ganske enkelt større risiko for å pådra seg skader når kropp og muskler er kalde. Det er ikke dermed sagt at du skal bruke 15 minutter på en skikkelig oppvarming, men det er i det minste lurt å starte litt rolig for å få kroppen i gang.

Ikke utsett jobben

Dessuten kan du først som sist bare innse at snømåking er tungt arbeid, og at det blir tyngre jo mer snø som faller. Derfor er det lurt å måke så snart snøen har falt, i stedet for å vente til det har kommet masse. Husk at snøen også blir vesentlig tyngre å fjerne om det blir mildt.

Bruk knærne, ikke ryggen

Andre ting du bør tenke på når du måker snø, er å ta det litt med ro. Bruker du en spade, bør du prøve å ta flere små tak med lite snø enn mange tunge tak med mye snø. Det tar kanskje litt lenger tid, men ryggen setter pris på det. Med mindre vekt på spaden er det også enklere å bruke beina i stedet for ryggen til å løfte spaden og snøen. Det vil si at du holder ryggen rett, men bøyer knærne når du løfter.

Vri hele kroppen!

Det stopper imidlertid ikke der – for du er ikke ferdig med spadetaket før du har kastet snøen fra deg. Da er det viktig å passe på at du vrir hele kroppen, og ikke bare ryggen. Et annet godt tips er å holde spaden med begge hender, og å prøve å holde litt lengt nede på skaftet. Holder du langt nede på skaftet blir det lettere å løfte spaden.

shutterstock_68280202.jpg

Bruk riktige produkter

Som du sikkert har skjønt, er det særlig snømåking med spade som gir risiko for skader i ryggen. Derfor kan det være fornuftig å vurdere andre alternativer. En tradisjonell snørydder du skyver foran deg er for eksempel et godt valg. Ikke bare letter den ryggen for påkjenninger, den gjør det også lettere å fjerne større mengder snø.

Derfor er en snørydder ofte det beste valget for større områder som gårdsplasser og innkjørsler.

Har du ikke så store områder å rydde, kan det være fornuftig å investere i en klassisk snømåker av typen Norgesskuffa, da disse både kan brukes som snøskuffe og spade.

Norgesskuffer finnes både i plast og aluminium. Begge typer egner seg både for tørr og våt snø, men står du overfor hard snø kan det være fornuftig å bruke en i aluminium. Har det gått så langt at snøen har blitt til is, bør du vurdere en isskyffel. Med en slik hakker du bort is på trapper og liknende relativt fort. Og skulle du ha behov for det, kan den faktisk også brukes som barkespade.