Pusse opp badet med egeninnsats?
Badet er trolig det rommet i huset som er mest komplisert å bygge nytt eller å pusse opp. Av den grunn er det heller ikke alle forunt å gjøre noe særlig egeninnsats når det er dags for renovering av badet.
Alt som går på strøm og elektrisitet er for eksempel utelukket å gjøre som egeninnsats, med mindre du er elektriker. Det er ganske enkelt ulovlig. Like strengt er det ikke når det gjelder VVS-installasjoner og rørleggerarbeid, men vi vil uansett ikke anbefale noen å være sin egen rørlegger. Vann på avveie kan resultere i svært store kostnader og mye arbeid. Også ting som å støpe badegulv og legge fliser på gulv og vegger kan være ganske krevende å få til om du ikke har noe særlig erfaring med det.
Baderomspanel – 100 % vanntette i utallige dekorer
Det du imidlertid fint kan gjøre selv, er å sette opp baderomsplater fra for eksempel Fibo. De kan nemlig trygt benyttes i våtrom der det kreves bruk av produkter som er godkjent i henhold til våtromsnormen. Dermed får du et vanntett bad raskt og enkelt uten at du trenger å bruke separate membranprodukter som smøremembran eller duk.
- Dette er kjempegode produkter som vi selger mye av, og som kundene er veldig fornøyde med, sier Roy Greibesland hos Byggtorget Øvrebø Kassefabrikk.
Faktisk går arbeidet med å lage veggene på et bad opptil 5 ganger raskere med baderomsplater enn ved å bruke fliser. Ettersom platene er vesentlig enklere å montere enn å sette opp fliser, kan du spare ganske mye penger på å ikke måtte leie inn håndverkere til denne delen av jobben.
Platene fås med en rekke ulike dekorer, og et bad med baderomsplater trenger slettes ikke se ut som om det er flislagt. Her finnes både høyglansede plater i sterke farger, plater som imiterer marmor og stein, slette plater med lyse dekorer eller varianter som ser ut som treverk. Det skal veldig mye til for at du ikke finner som passer akkurat din smak.
- Det er viktig å bruke litt tid på å finne de riktige platene som passer til interiøret og stilen på badet. Det er ikke her du bør snu på krona – for dette er et valg du skal leve med å mange år, sier Roy Greibesland.
Membran i front gir trygghet
Rent teknisk er baderomsplater fra Fibo laget av syv lag bjørkefiner som er kledd med høytrykkslaminat. I laget med høytrykkslaminat ligger både dekoren og membranen som gjør platene 100 % vanntette. Membranen er med andre ord i fronten av veggen, ikke bak, slik som den er med flislagte vegger. Derfor kan du alltid besiktige tilstanden på membranen ved et øyekast hvis du har baderomsplater på veggene.
Vær nøyaktig
Baderomsplater kan både monteres på eksisterende vegger eller direkte på stenderverk. Skal du montere dem på eksisterende vegger, må underlaget enten være:
• 15 mm. OSB klasse 3
• 12 – 15 mm. kryssfiner
• 18 mm. rupanel/underpanel montert horisontalt med CC30.
Monterer du på stendere, er det viktig at stenderverket er bygget med CC60 – altså det er 60 cm. fra midten på en stender til midten på neste. Kubbinger mellom stenderne skal ha en maksimalavstand på 80 cm. Husk at veggen må forsterkes der du skal henge servant eller annen vegghengt baderomsinnredning.
Ifølge Roy Greibesland er det et par ting som er svært viktig å være obs på når du monterer baderomspanel.
- For det første må veggene være rette og i lodd. Platene er ganske ømfintlige, og det skal ikke så mye til før du får problemer med å montere dem sammen. For det andre er det veldig viktig at sokkellisten, som platene settes oppå, er helt i vater. Jeg anbefaler alltid å bruke laser for å få et strøkent resultat, sier han.
Det er dessuten svært viktig å fuge bak sokkellisten før den monteres. Dette trenger strengt tatt kun gjøres i våtsoner, men når du først er i gang anbefaler vi at du gjør det rundt hele badet.
- Jeg anbefaler også at alle plateskjøter fuges, uansett om de skal stå i våtsone eller ikke. Da er du helt garantert at det blir tett. For å få et godkjent resultat er det viktig å bruke leverandørens fugemasse både til sokkellisten og plateskjøtene, sier Roy hos Byggtorget Øvrebø Kassefabrikk.
Han har også et par andre tips du bør ta med deg på veien:
- Sikt langs platene for å sjekke at de er beine og ikke buler før du setter dem opp
- Smør falsen med et telys hvis de er litt kranglete å drive sammen
- Bruk en god drill, en god sirkelsag, fugepistol og leverandørens egne skruer når du monterer platene
Husk at du finner all informasjon du trenger i leverandørens monterinsanvisning – det er svært viktig at du leser denne og følger den til punkt og prikke.
Vi snekres!
Foto: Fibo vanntett system