Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Mekanisk eller kjemisk innfesting?

De siste årene har det vært stor utvikling innen innfesting, og i dag er kjemiske og mekaniske festemidler i mange tilfeller sidestilt når det gjelder innfestingsevne.

Faktisk er kjemisk innfesting med ulike typer lim eller fug er mer og mer foretrukket i ulike typer konstruksjoner, og ifølge Bostik er det noen viktige grunner til nettopp dette. Vi kan blant annet nevne at det:

  • Gir skjulte løsninger
  • Er enkelt og raskt
  • Tar opp ujevnheter
  • Fester til det meste
  • Er sterkt og holdbart

Det er imidlertid noen viktige forutsetninger som må på plass for at resultatet skal bli bra. For det første er renholdet viktig – de færreste typer lim fester spesielt bra på møkkete og støvete flater. Dernest må temperaturen være riktig, og det finnes det mange ulike typer lim som tåler ulike temperaturer. En del typer lim er for eksempel egnet til liming i minusgrader, men det anbefales likevel at limet holder romtemperatur ved påføring. En del av de samme vurderingene gjelder når det kommer til fuktighet – sjekk hvilke krav produsenten stiller til fuktighet før du går i gang med limingen.

Med dagens rikholdige utvalg av lim- og fugeprodukter, er det dessuten helt avgjørende å velge riktig produkt til riktig oppgave, samt betydningen av å ikke ta kjappe løsninger. Orienter deg godt i hvilke muligheter som finnes og hvordan de ulike produktene fungerer, så reduserer du risikoen for stygge konsekvenser i etterkant. Er du usikker, er både vi i Byggtorget og våre leverandører alltid parat til en hyggelig fagprat og opplæring dersom det skulle være nødvendig. Er du ute etter siste nytt innen lim og fug, anbefaler vi at du sjekker ut Bostik sin nye serie, Smart Pro. Her finner du blant annet monteringslim, fasade- og byggprodukter, allroundprodukter og fugeskum – alt beregnet på proffbrukere og med solid dokumentasjon i bunn.

application-bostik-a990.jpg


Foto: Bostik. Bostik Smart Pro er en serie lim og fugemasse beregnet på proffbrukere.

Kjemiske ankere

Ser vi på andre typer kjemisk innfesting, er vi over på kjemisk ankermasse som brukes i kombinasjon med forankringsjern. Dette er blant annet en egnet løsning der det er risiko for bevegelser over tid. Eksempler er montering av en varmepumpe på en betongvegg eller montering av en vifte i et tak. Bruker du ekspansjonsbolter her vil vibrasjonene kunne svekke innfestingen over tid. Med kjemisk innfesting får du derimot «låst» forankringsjernet i hele dybden av borehullet og kreftene fra vibrasjonene får ikke samme mulighet til å virke på jernet.

Et annet tilfelle der det kan være smart å bruke kjemisk ankermasse, er ved montering av bunnsvill på ringmurselementer. Med en ekspansjonsbolt vil du sette betongen i spenn, og derfor stilles det krav til kantavstand på ca. 10 ganger diameteren på bolten. Det har du ikke plass til på et ringmurselement, men ved bruk av kjemiske ankere settes betongen ikke i spenn og de samme kravene til kantavstand bortfaller. Betongskruer setter heller ikke betongen i spenn, og kan også være et godt alternativ til ekspansjonsbolter i slike tilfeller.

I sprukket betong eller der du er usikker på betongkvaliteten det også lønne seg å bruke kjemisk anker, men valg av løsning her krever en mer grundig vurdering av tilstanden på betongen. Derfor er det ikke mulig å gi et fasitsvar uten videre.

a_chemicalanchoring_instill_ri_inst_athpconcretegrey_c0.png


Illustrasjon: Simpson StrongTie. Ankermasse «låser» forankringsjernet i borehullet og forhindrer vibrasjon.

Riktig bordiameter og rengjøring av borehull

Uansett om du skal bruke mekanisk innfesting i form av ekspansjonsbolter og betongskruer, eller kjemisk ankermasse, er det viktig å ta et par hensyn når det gjelder selve borehullet. For det første må du velge riktig diameter på boret.

- Spesielt når det gjelder bruk av kjemisk ankermasse, er det viktig å være klar over at det skal være 1-2 mm. rom rundt hele bolten for at massen skal få god nok vedheft, sier Marketing- og produktsjef i Simpson Strongtie, Bjarne Nordvik.

For det andre må borehullet rengjøres skikkelig. Ligger det for mye støv igjen i der klipset på en ekspansjonsbolt treffer betongen, får den mindre kontakt med betongen og innfestingen blir svakere. Bruker du betongskrue øker friksjonen og skruen kan bli svært tung å skru inn. Når det gjelder kjemiske ankere, er det fare for at støvet blokkeren for at ankermassen griper fast i borehullsveggen. Ved bruk av betongskruer eller ekspansjonsbolter er det tilstrekkelig å blåse rent med trykkluft, mens kjemisk ankermasse krever børsting i tillegg. Som regel holder det med én runde blåsing og én runde børsting, men det blir heller ikke feil om du blåser og børster flere ganger.

a_chemicalanchoring_instill_ri_inst_applicationpictopleinssouffler_c0_step2.png


Illustrasjon: Simpson StrongTie Rengjøring av borehullet er viktig for innfestingsevnen både når det gjelder mekanisk og kjemisk innfesting.

Beregn riktig mengde ankermasse

Det er ofte mye som skal beregnes når du setter i gang med et prosjekt, og stort sett er det ganske grei skuring å få kontroll på hvor mye du trenger av det ene og det andre.

- Vi vet imidlertid at mengdeberegning av ankermasse er et problemområde for mange, også de som står i butikk. Det kreves faktisk en del matematikk for å beregne dette, og det er det ikke så mange som tar på strak arm, sier Bjarne Nordvik i Simpson Strongtie.

Derfor har Strongtie laget Guidecenter, der du blant annet kan beregne hvor mye ankermasse som trengs til en jobb. Her kan du enkelt legge inn opplysninger om:

  • hva slags forankringsjern du skal bruke (armeringsjern eller gjengestag)
  • hvilken diameter det er på jernene
  • hvor dype hull som skal bores
  • hvor mange hull som skal bores

Deretter beregner løsningen hvor mye ankermasse du trenger. Guiden sier også fra dersom du har planer om å bore for grunne hull, samt at du får informasjon om anbefalt bordiameter for å bore selve hullene. Stort enklere blir det faktisk ikke å beregne riktig mengde ankermasse.

Nordvik legger også til en annen kjent utfordring når det gjelder bruk av ankermasse, nemlig det å vite når den er ferdig herdet.

- Ofte oppgis det at herdetiden skal beregnes ut fra temperatur, og det er ikke alltid man blir så mye klokere av det. Derfor er vår ankermasse laget slik at den skifter farge når den er ferdig herdet. Dermed etterlater vi ingen tvil om når massen er klar, forteller han.

Et par andre tips fra Simpson Strongtie du bør ta med deg på veien, er dessuten:

  • Bruker du mye ekspresspiker, bør du vurdere betongskruer i stedet. De har bedre kapasitet enn ekspresspikerne og er både enkle og raske å montere
  • En betongskrue krever vesentlig mindre forankringsdybde enn en ekspansjonsbolt – mange kan trolig bruke kortere betongskruer enn de gjør i dag
  • Husk at mindre synlige festemidler som ekspansjonsbolter, betongskruer og beslag også skal tåle miljøet de utsettes for. Det er forskjell på å bygge i innlandet og nært sjøen.