Laserverktøyet ditt er kanskje smartere enn du tror
Er du en av dem som først bruker dyrt og avansert laserverktøy som en praktisk erstatning for manuelle verktøy som målebånd og vater? Da bør du trolig sette deg litt mer inn i alt laserverktøyene dine kan brukes til – det kan hende du blir litt overrasket.
Hvis vi begynner med avstandsmålere, kan de enkleste modellene typisk bare brukes du typisk forventer av et slikt verktøy. Det vil si å måle opp avstander og beregne areal. Det forenkler blant annet mengdeberegning i forbindelse med planleggingsarbeid. Velger du mer avanserte avstandsmålere, slik som Makita LD050P, finnes det imidlertid langt flere muligheter. De kan blant annet bruke addisjon og subtraksjon ved målinger, regne kubikk og bruke Pytagoras. Det gir deg for eksempel muligheten til å beregne høyden på en utvendig vegg – det gjøres ved at du først setter laserpunktet på øverste punkt på veggen, for å sette det på nederste punkt på veggen.
Det stopper imidlertid ikke der. Går du for de aller mest avanserte variantene, eksempelvis Makita LD080PI, kan du dra nytte av følgende:
- den bruker Pytagoras for å kunne beregne delvis høyde på for eksempel en utvendig vegg
- har funksjon for utsetting av ting som stenderverk med fast avstand (typisk CC60)
- har funksjon for å finne punkter basert på helning og høydesporing
- kan brukes til nivellering da den har en vaterfunksjon.
Foto: Makita. Velger du riktig avstandsmåler kan du gjøre mer enn å bare måle. På bildet ser du Makita LD050P.
Enkelt å sette ut vegger 90 graders vegger
Beveger vi oss over på krysslasere eller kryss-og punktlasere, snakker vi om verktøy som kan brukes til ulike typer nivellering. Du vet helt sikkert at en slik er kjekk å ha i bilen når du skal sette opp reisverk, montere panel, ta ut høyder eller for å montere ulike typer innredning. De kan også brukes med mottaker dersom det er snakk om store avstander eller du jobber i lysforhold der det er vanskelig å se laserlinjene med det blotte øyet. Med et gulv- eller veggstativ er det dessuten enkelt å ta ut høyder i en himling eller høyt på en vegg.
De er imidlertid også gull verdt når du skal sette ut 90 graders vegger. Tradisjonelle metoder for å gjøre dette involverer som regel bruk av en stor vinkel, 60/80/100-måling med tommestokken eller liknende, men med laserverktøy går det både raskt og nøyaktig. Med Makita SK106GDZ, kan du for eksempel starte med å sette et merke i gulvet 10 cm. fra veggen du skal bygge ut fra. Så setter du laseren med bunnpunktet på merket slik at den har ryggen mot veggen. Nå skal sidepunktene/sidelinjene går langs med veggen bak. Sjekk og juster slik at sidepunktene treffer 10 cm ut fra veggen hele veien. Jo lengre unna laseren du måler dette, desto mer nøyaktig blir det. Til sist bruker du den vertikale streken i front av laseren til å se hvor 90-grader blir ut fra veggen.
Noen krysslasere har også mulighet for å låse nivelleringen. Da kan du enkelt bruke laseren brukes for å markere hvordan et trappegelender skal monteres, helningen på et avløpsrør eller liknende.
Mange linjer gir økt effektivitet og nøyaktighet
Bruker du en multilinjelaser, slik som SK312GDZ fra Makita, kan du ta det enda et steg videre. Denne typen laserverktøy har større vinkel på laserstrålene og har flere linjer enn bare et kryss foran. Den brukes typisk for å plassere ut innvendige vegger og til utsetting av stålstendere på større prosjekter. Her kan du følge samme fremgangsmåte som når du setter ut en 90 graders vegg med krysslaseren, men stopper ikke når den vertikale streken viser hvor 90 grader ut fra veggen blir. I stedet markerer du et punkt i riktig avstand på den vertikale linjen, snur laseren og setter den på punktet du nettopp har markert. Så er det bare å justere slik at den vertikale linjen i front treffer punktet ved veggen der laseren stod først. Dermed har du laserstråler på gulv, vegger og i tak som viser hvor stenderverket skal settes opp.
Foto: Makita. Med en multilinjelaser som Makita SK312GDZ får du alle linjene du trenger for å sette opp vinkelrette vegger på kort tid.
Andre typer lasere du bør ha på radaren, er:
- Roterende lasere, som brukes til nivellering av større flater, utplassering av større vegger og til å sette høyder på for eksempel himlinger i større rom. De kan både brukes horisontalt og vertikalt, og med Makita SKR200Z kan du lege helning på strålen med en fjernkontroll
- Skannere, som kan finne objekter skjult i vegg. Det er gull verdt før du går løs med meiselhammeren eller betongsagen. Makita DWD181Z kan skanne i både våt og tørr betong, samt treverk og gips, og markerer så vel plassering som dybde på objekter som finnes. Den kan også radarskanne for å finne sammensatte objekter som tomrom og jernstenger i en blokk eller murstein.
Er det på tide å oppdatere utvalget av laserverktøy eller du vil lære mer om hva som finnes, er du alltid velkommen til å svinge innom nærmeste Byggeriet-butikk for en hyggelig prat!