Hvor mye tåler egentlig en arbeidsradio?
En vanlig radio overlever nok ikke veldig lenge på en byggeplass der den utsettes for støv, fukt, slag osv. Skal du være sikret god lyd hele tiden er det viktig å velge en radio som tåler noen påkjenninger uten at lyden forsvinner.
En arbeidsradio bør for det første være godt beskyttet slik at den ikke blir ødelagt om den skulle bli utsatt for regn/fukt, slipestøv eller liknende. Hvor mye den tåler avhenger av hvilken IP-klassifisering den har. Du vil typisk støte på:
- IP65, som betyr at den er helt støvtett og motstår spyling fra alle retninger uten å ta skade
- IP64, som betyr at den er helt støvtett og motstår vannsprut, men ikke spyling, fra alle retninger uten å ta skade
- IP54, som betyr at den er beskyttet mot støv, men ikke helt støvtett, og motstår vannsprut fra alle retninger uten å ta skade
Jobber du mye innendørs på byggeplasser der det mest støvete arbeidet er ferdig, kan en radio med IP-klassifisering 54 være helt kurant. Jobber du mye utendørs eller på plasser med mye finkornet støv fra sliping eller liknende, bør du vurdere IP65 eller IP64. Husk at IP-klassifiseringen gjelder ved bruk av batteri. Er radioen tilkoblet med ledning må du åpne et deksel og da er den ikke lenger like tett mot støv og fukt.
Hva med fall fra høyden?
På en byggeplass er det selvsagt også viktig at radioen tåler en trøkk slik at den ikke blir ødelagt om den går i bakken eller blir håndtert litt hardhendt. Her er det også forskjeller mellom ulike typer radioer. Enkelte tåler et fall på flere meter uten at å bli ødelagt, mens andre kan ta skade om de faller fra en meters høyde.
Det er ikke dermed sagt at radioen som tåler det største fallet er den du bør velge, for det avhenger selvsagt av bruken. Har du ofte med deg radioen i stillas kan det være fornuftig å velge den tøffeste, men står den mest i ro på et bord holder det kanskje med en enklere type. Det er uansett lurt å sjekke dette opp før du handler.
Det kan dessuten være smart å velge radio fra samme produsent som batteriverktøyene dere bruker fra før av. Da kan batteriene brukes i både elektroverktøyene og i radioen. Det er selvsagt praktisk, men kan også være kostnadsbesparende.