Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Hold taket i god stand og uten mose

Selv om et tak har en forventet levetid på mange tiår, er det på ingen måte sånn at du kan la det stå uten å gjøre noe som helst. Det trenger nemlig jevnlig vedlikehold, både for å se pent ut og for å være sikker på at det opprettholder funksjonen.

Ifølge Henning Ødegaard hos Byggtorget Kaare Ødegaard, har du grådig godt av å ta en tur på taket minst én gang i året for å gjøre noen enkle oppgaver:

- Sjekk at taket generelt ser bra ut, og at det ikke er skader på tekkingen. Har du takstein bør du sjekke at ingen av dem ligger løst eller har sprukket. En rask sjekk av beslag rundt piper, luftehatter, takvinduer osv. er også lurt å gjøre, sier han.

Det er dessuten viktig å fjerne jord, blader og annet organisk materiale, både fra selve taket og takrenner, nedløp og gradrenner. Da er du sikker på at nedløp og renner ikke går tette og at vannet kan renne fra taket slik det skal. Det kan være fornuftig å ta en tur på taket når det regner for å sjekke om vannet faktisk renner dit det skal og ikke er på avveie.

Etter vinteren er det smart å sjekke at renner og nedløp ikke har blitt skadet av is og snø.

Hva med mosen?

Mose på taket er verken pent å se på eller moro å fjerne. Har du mose på taket er det stor sjanse for at den vokser på skyggesiden av huset der taket oftere er fuktig og får lite sollys. Trær som kaster skygge og feller løv på taket øker også sjansen for mosevekst. Da kan det være fornuftig å felle eller beskjære trærne for å få mer sollys og mindre dryssing.

Taktekkingen spiller også en rolle, sier Henning hos Byggtorget Kaare Ødegaard:

- En ru taktekking gir mosen bedre feste og gjør det lettere for den å vokse. Med en glatt eller glasert taktekking, er det nærmest ingen risiko for mosevekst. Den får ganske enkelt ikke feste i utgangspunktet, kan han fortelle oss.

Selv om det både finnes kobber- og sinkprodukter som kan bekjempe mose, anbefaler Henning den gode og gammeldagse måten å bli kvitt den på:

- Gi taket en skikkelig vask med mose- og algefjerner, er hans klare budskap.

Har du mye mose bør du først vente til den får tørket opp slik at det blir enkelt å fjerne mesteparten av den med en stiv kost. Deretter sprayer du hele taket med mose- og algefjerneren. Er det lite mose kan du gå rett til dette steget. Mose- og algefjerneren bør få virke minst et døgn før den skylles av. Planlegger du godt eller er litt heldig, får du hjelp av regnet. Hvis ikke kan du skylle med en vanlig hageslange.

Bruker du høytrykksspyler bør du spyle med lavt trykk ovenfra og nedover. Særlig overflatebehandlet eller ru betongtakstein kan ta skade hvis du spyler den med for høyt trykk. Shingel eller papp skal ikke spyles med høytrykksspyler.