BAD – Fiks ferdig bad!
Å være uten bad lenge er noe ingen ønsker – når man begynner å pusse opp et bad så ønsker man dette ferdig så fort som mulig. I tillegg ønsker du helt sikkert et vanntett bad der du ikke risikerer vann- og fuktskader som kan koste deg mye arbeid og penger å fikse opp i. Da er det lurt å velge gode produkter som gjør at arbeidet med å bygge nytt bad både går raskt og gir et godt sluttresultat.
Vanntette vegger med baderomspanel
På baderomsveggene kan du spare deg selv for mye arbeid ved å gå for veggpaneler for bad. De er nemlig 100 prosent vanntette, godkjent etter våtromsnormen og har lang garanti. Panelene kommer i fulle lengder og klikkes enkelt sammen med vanntette låsesystemer i skjøtene. Veggsystemer til bad består av veggpaneler og et komplett utvalg tilbehør som gjør at du heller ikke trenger å grue deg til monteringsjobben. For et gjennomsnittlig bad går det faktisk fem ganger raskere om du velger å bygge med baderomspanel enn å legge flis. Panelene festes rett på eksisterende vegg eller stenderverk, slik at du slipper unna mye av grunnarbeidet og herdetiden du får med fliser.
Platene finnes dessuten i en rekke utførelser og farger, alt fra plater som ser ut som tradisjonelle fliser til plater som ser ut som betong og marmor. Stadig flere velger dessuten å sette farge på badet sitt og det siste året har leverandøren Fibo opplevd en 40 prosent økning i etterspørselen etter Colour Collection – en serie dekorer fra ekstra matt til høyglans. Du kan også kombinere ulike dekorer for å dele badet inn i flere soner, så her er det alle muligheter for å lage sin helt egne stil.
Velger du baderomspanel, velger du også et vedlikeholdsvennlig alternativ som er enkelt å rengjøre. Slette overflater uten fuger gjør at skitten ikke fester seg, og panelene er laget med en slitestyrke for å tåle ekstra tøff bruk. Det gjør at panelene også velges til en del offentlige bygg der veggene i bad og vaskerom må regne med litt mer påkjenninger.
Bilde: Baderomsplate Gris Grande. (Foto: Fibo)
Bilde: Baderomsplater Smokey Blue og Black Marble. (Foto: Fibo)
Topp kvalitet på baderomsgulvet
Montering av baderomspanel er noe veldig mange fint klarer å gjøre selv, så sant du har en del basisverktøy og klarer å gjøre nøyaktig arbeid. Andre ting er derimot mer komplisert, slik som å avrette gulv og å gjøre klart for flislegging på både gulv og vegger. Her er det svært viktig å gjøre jobben skikkelig med godkjente og godt testede løsninger. For at jobben skal bli gjort på en skikkelig måte, anbefaler vi å la profesjonelle ta seg av jobben om du skal lage et nytt bad, eller oppgradere det gamle.
(Foto: Weber)
Godkjente og godt testede løsninger omfatter blant annet produkter fra Weber, som er utprøvd og foretrukket i alt fra baderom til offentlige garderobeanlegg og svømmehaller. Med et komplett utvalg av limtyper, fugemasser, membraner og gulvavretting gir bruken av Webers gjennomtestede vanntettingssystemer maksimal våtromsikkerhet for både eier og utførende. Webers hurtigherdende system for bad og våtrom er tilpasset flislagte våtrom på underlag som betong, gulvavrettingsmasse, puss, våtromsplater, gipsplater og lignende.
(Foto: HeyDi)
Produkter fra kvalitetsleverandøren Hey’di er også svært gode valg til badet. Ved å bruke deres produkter er det faktisk mulig å legge et nytt våtromsgulv på 12 timer. Til dette brukes blant annet følgende produkter:
- Rett på Gulvet Turbo til avretting av gulvet – tørker på 1,5 time
- Spesialprimer på avrettet gulv for å sikre heft til videre arbeid
- Hey’di Membrandetaljer og Flexbånd for rør, sluk, toalett og overganger mellom gulv og vegg - brukes sammen med den hurtigherdende membranen Hey’di Cemflex Turbo
- Flexlight Turbo for å lime fliser, samt Hey’di Premium Xtra Fug for fuging av fliser til slutt.
Hey’di leverer også stålnett for avstiving og forsterkning av avrettingsmassen, samt mykffuge og stengelist for å stoppe avrettingsmassen mot vegger og hindre at den forsvinner ned i sluk eller ut over dørterksler.
PS! Etter at jobben er ferdig, må du vente minst en uke med å slå på varmekablene!
Husk ventilasjonen
På badet oppstår det store mengder fukt og det er viktig at denne fukten ventileres ut av boligen for å unngå helseplager og skader på boligen. For å oppnå god ventilasjon i hele boligen skal det tilføres ren, filtrert og frisk luft i soverom, stue og oppholdsrom. I våtrom som bad, toalett eller vaskerom skal luften suges ut av boligen.
Uansett hvilken ventilasjonstype du har, er det viktig at luften får sirkulert i boligen, selv om dørene er lukket. Dette kan man løse med blant annet terskelfrie dører eller gulvlister.
Dersom du velger å ventilere baderommet med en baderomsvifte, anbefaler vi at du velger en vifte med fuktføler, gjerne i kombinasjon med kontinuerlig drift. Med kontinuerlig drift får du grunnventilasjonen. Med fuktføler i tillegg vil viftehastigheten øke når det produseres fukt slik at den skadelige fukten ventileres raskt og effektivt ut.
(Foto: Flexit)
Avtrekksviften skal helst plasseres så nær dusj/badekar som mulig, samt høyt i tak. I tillegg skal den helst være langt bort ifra døren til badet. Dette for at den farlige fukten raskt blir fanget opp i fuktkilden og dermed vil våtrommet ventileres optimalt. Andre nyttige monteringstips:
- Yttervegg: Legg til tilbakeslagsspjeld som hindrer ubehagelig kald luft når viften ikke er i drift.
- På eksisterende kanal: Om du velger å montere viften på en eksisterende kanal, skal du sikre at kanalen er tett og isolert ved kanaldragning i kalde rom.
- Sentralavtrekk: Dersom det finnes sentralavtrekksvifte montert, sikre at den viften fungerer som den skal og at det finnes nok friskluftsventiler i boligen.
- Takmontering: Ved montering i tak og lengre kanaler, anbefales en kanalvifte for å oppnå best luftstrøm og funksjon.
(Foto: Flexit)
Våre leverandører
GLAVA®
GLAVA® er et kompetansemiljø som består av merkevarene Weber, Glava Isolasjon og Gyproc, og er en av Norges ledende byggevareprodusenter innen mørtler, isolasjon og gipsplater. Som betydelig aktør innen byggebransjen har de et ansvar for å bidra til at Norge skal nå sine klimaforpliktelser – og utvikle bedre bygg for fremtiden.
Gjennom deres brede produktspekter leverer Glava helhetlige løsninger som tilfredsstiller behovene i de fleste byggeprosjekter. De jobber fremtidsrettet – utvikling og miljø utgjør kjernen i deres virksomhet.
Hey’di
Hey’di startet sin virksomhet i 1968. Det opprinnelige produktspekter omfattet primært vanntett overflatebehandling av mur og betong, senere har en kontinuerlig aktiv produktutvikling ført frem til dagens sortiment som omfatter sementbasert dekorpuss, sparkel- og avrettingsmasser, flislim og fugemasser, membransystemer, støpemasser og en rekke spesialprodukter til forskjellige formål innen bygg og anlegg.
Navnet “Hey’di” er opprinnelig tysk, satt sammen av etternavnet ‘Heyen’ og ordet ‘Dichtung’ som betyr tetting. Hey’di AS eier varemerket Hey’di i de nordiske land, således er Hey’di AS i dag et selvstendig norsk selskap uten bindinger til de opprinnelige tyske rettighetshavere.
Flexit
Flexit leverer produkter og løsninger som gir et godt inneklima i boliger. Et godt inneklima bidrar til god helse og økt trivsel. Flexit er markedsleder innenfor boligventilasjon og har levert ren og frisk luft til boliger i Norge siden 1974. Alle produkter er utviklet og testet spesielt for nordiske forhold. Dette gir trygghet for deg.
Til bad anbefaler Flexit baderomsviften Pro7, som er markedets beste baderomsvifte. Den har mange ulike driftsfunksjoner og er svært stillegående og effektiv. Den har automatisk fuktsensor og er enkel å rengjøre med avtagbart frontdeksel.
Fibo
Fibo brenner for nyskapning og teknologiske løsninger som holder vann.
Fibo er en ledende leverandør av vanntette veggsystemer av høy kvalitet. Vårt veggsystem er enkelt å installere, slitesterkt og er et miljøvennlig valg. Systemet er godkjent i henhold til våtromsnormen og panelene kommer med 15 års garanti.
Fibo veggpanel lages av sertifisert og fornybart tre, kommer med egne EPD´er og gir ekstrapoeng for byggeprosjekter som skal miljøsertifiseres etter BREEAM-NOR. I deres årlige ESG-rapport kan du også følge hvordan de jobber for redusert energibruk, bedre avfallshåndtering og sirkulærøkonomi.