Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Tid for våropprydding i hagen

Et sikkert vårtegn er at boligeiere landet rundt finner veien til hagen med rake og feiekost i hånd. Nå er det nemlig på tide å kvitte seg med vinteren og ønske lysere og varmere tider velkommen. Da må du ta en skikkelig opprydding i hagen.

Gress, blomster, busker og trær

Når det gjelder gress, busker og andre vekster, er det flere ting du kan gjøre tidlig på våren. Bedene dine bør renses for løv og blader, og du bør klippe bort planterester fra forrige sesong. Har det allerede begynt å vokse ugress i bedene dine bør du også fjerne dette – husk å få med røttene.

Gressplenen kan gjerne luftes for at jorden ikke skal bli så kompakt og å bidra til at røttene får luft. Luftingen kan enten gjøres ved å rake plenen med en jernrive eller du kan skaffe deg en motorisert plenlufter. De tar også knekken på mye av mosen.

La gjerne noe løv og blader ligge igjen innimellom plantene i bedene og utover gressplenen slik at det råtner og gir næring til jorden.

gardening-4892083.jpg

Tid for beskjæring

Våren er også tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker og prydbusker. Beskjæring er blant annet viktig for å holde vekster nede, gi dem mer styrke og for å fjerne døde eller uønskede tilvekster. Det er imidlertid et par ting å huske på:

  • Temperaturen bør har krøpet over frysepunktet før du beskjærer
  • Vårblomstrende busker som syrin skal beskjæres etter blomstring
  • Rosene beskjæres når knoppene viser seg
  • Tuja kan beskjæres når telen i bakken har gått og helt frem til september

Du bør dessuten fjerne gress og ugress som vokser nære røttene til busker og trær ettersom de stjeler næring. Det beste er å ha en god sirkel med jord rundt røttene og dekke til jorden med bark, løv eller blader. Ut over i sesongen kan du gjerne dekke til med oppklippet gress fra gressklipperen.

For at blomster, busker og gress skal vokse godt er det lurt å gjødsle. Det finnes mange produkter og meninger, men du er forholdsvis trygg om du velger hagegjødsel til plantene og prydbuskene. Noen typer planter er litt mer kresne, så til rosene kan du med fordel bruke egen rosegjødsel og til surjordsplanter som hagehortensia kan du bruke rhododendron-gjødsel.

Til gress bruker du hel- eller plengjødsel som strøs jevnt ut over. Gjør det gjerne før det er meldt regn slik at du får hjelp av regnvannet til å løse opp gjødselen. Ut over sesongen kan du med fordel gjødsle med 4-5 ukers mellomrom.

Lag lommer og rom i hagen

Siv Anne Nedrevåg hos Byggtorget Nedrevåg er dessuten opptatt av at våren ikke bare handler om å rydde og luke. Nå kan du nemlig også bruke anledningen til å klekke ut nye prosjekter.

- Vi pleier å råde våre kunder til å tenke gjennom hvordan de kan lage seg lommer og rom i hagen. Se etter plasser det kan settes en benk eller steder hvor barna kan ha en sandkasse eller lekehytte, forteller hun.

Hun legger dessuten til at det er lurt å tenke gjennom solforholdene i hagen før du bestemmer deg for hvilke plasser i hagen som skal brukes til hvilke formål.

Og hvis du er en av dem som har tenkt å bygge ny terrasse eller platting, anbefaler Siv Anne at du tar litt godt i med mengden terrassebord du kjøper.

- For det første gjør det at du slipper å gå tom for terrassebord på en søndag, og for det andre kan du bruke det som eventuelt blir overskytende til å lage blomsterkasser, en liten benk eller noe annet, foreslår hun.

shutterstock_1644425626.jpg

Lag fuglekasser

Våren er det perfekte tidspunktet for å sette opp fuglekasser og er en super familieaktivitet. For å bygge en enkel kasse med flatt tak kan du bruke et 19 x 148 mm. kledningsbord på 1,5 meter. Del det opp i fem biter på 25 cm (vegger og tak) og én bit på 19 cm (bunn). Sett veggene oppå bunnen og spikre dem fast fra undersiden og sammen med hverandre.

Taket bør være enkelt å ta av for inspeksjon og rengjøring før neste sesong. Du kan for eksempel feste det med ståltråd.

Størrelsen på hullet i frontveggen avgjør hvilke fugler som kommer til å flytte inn. Kjøttmeisen vil for eksempel ha et hull på ca. 3,2 centimeter, mens blåmeisen vil ha et på ca. 2,8 cm.