Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Slik monterer du en ytterdør

Å montere en ytterdør er i prinsippet helt likt som å montere en innerdør, og hvis du er litt nøyaktig og tålmodig, klarer du fint å gjøre det selv.

Aller først må du imidlertid sjekke at både dørblad og karm er fri for skader og at du faktisk har fått riktig dør. Dessuten anbefaler Tara Liv Hall, som er produktsjef hos Jeld-Wen, at du leser monteringsanvisningen grundig og setter av nok tid til å gjøre en skikkelig jobb:

– Det er bedre å bruke en time eller to ekstra til monteringen, enn å måtte irritere og ergre seg over et dårlig sluttresultat i årevis. Bruk vateret aktivt for å dobbelt- og trippelsjekke underveis, er hennes klare råd.

Karmhylser eller karmskruer

Før du setter karmen inn i veggåpningen, må du forsikre deg om at underlaget er i vater.

– Er det ikke i vater, må du rette opp ved å bruke kiler eller liknende, men husk at terskelen alltid skal ha full understøttelse, forteller Terje Flaa hos Birkenes Byggsenter.

En ytterdør skal dessuten alltid ha fuktsperre under terskelen. Når grunnlagsarbeidet er gjort setter du karmen uten dørblad inn i åpningen, sentrerer den slik at avstanden på begge sider er lik og at den står i lodd sett både forfra og fra siden.

Videre fremgangsmåte vil variere litt ut ifra hva slags dør du har kjøpt. Noen produsenter leverer karmen med forhåndsmonterte karmhylser. Da skrur du ut alle hylsene slik at de treffer stenderne bak karmen, og karmen står fast i åpningen. Så kan du justere til den står i lodd ved å skru de ulike hylsene inn eller ut.

– Fordelen med karmhylsene er at de forenkler jobben og gjør innfestingen svært solid. Dermed blir det vanskeligere for innbruddstyver å bryte opp døren med brekkjern, sier Tara Liv hos Jeld-Wen.

Andre karmer leveres med forborede hull ment for vanlige karmskruer. Da må du bruke kiler for å sette karmen fast i veggåpningen før du skrur den fast. Kilene brukes parvis slik at du kan skyve dem sammen eller dra dem fra hverandre for å justere karmen. Terje, hos Birkenes Byggsenter, forteller at kilene bør plasseres like over eller under skruehullene.

Da får du både godt mothold og kilene sprekker ikke når du skrur, sier han.

Hengselsiden først

Uansett om du bruker kiler eller hylser, er det viktig at du først konsentrerer deg om hengselsiden. Sørg for å få den helt i lodd, skru den fast og hekt døren på hengslene. Bruker du kiler, anbefaler Harmonie at du også fester en skrue øverst på anslagssiden før du hekter på døren.

Med dørbladet montert, kan du bruke det som hjelpemiddel til å justere anslagssiden før du skrur den fast. Husk at en ytterdør ofte er svært tung og kan trekke karmen litt ut av lodd når du hekter den på.

– Vær nøye med å sjekke at alt er i lodd og at det er en jevn åpning mellom karm og dørblad hele veien rundt, understreker Terje Flaa.

Han forteller også at døren vil sette seg litt over tid, og at det kan bli behov for etterjustering. Derfor bør du ikke isolere med skum rundt karmen, men heller bruke dyttestrimmel.

– Skummet blir hardt og kan gjøre det vanskelig å få justert døren i ettertid, forklarer han.

Det er også justeringsmuligheter på hengslene, slik at du kan justere dørbladet sideveis eller opp og ned. Følg produsentens anvisninger for hvordan du gjør denne typen justeringer.

Lykke til!