Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Peis, panelovner eller varme i gulvet?

Panelovner er en gammel klassiker som aldri går av moten, og det er ikke helt uten grunn. Hans Gravdal hos Byggtorget Hardanger Byggsenter gir oss en enkel oppsummering av fordelene med panelovner:

- De er både enkle å montere, fleksible i bruk og ganske billige å kjøpe inn. I dag får du også tak i mange forskjellige typer ovner med ulike design, slik at en panelovn nesten kan fungere som et møbel, sier han.

Men det er ikke bare designet som skiller de gamle panelovnene fra de nye. En av de viktigste forbedringene sammenliknet med de gamle typene, er trolig at termostatene har blitt mye mer nøyaktige og at inn- og utkoblingssyklusene har blitt kortere. Dermed blir temperaturen i rommet jevnere, ovnene bruker mindre energi og overflaten blir ikke så varm. I en del tilfeller betyr det også at de kan plasseres nærmere brennbart materiale enn eldre ovner.

- Med panelovner kan du dessuten regulere temperaturen raskt og stille dem inn til dag- og nattsenking. På noen ovner kan dette gjøres via en app på telefonen, forteller Hans hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.

Dag- og nattsenking vil si at temperaturen stilles ned om natten og på dagtid når ingen er hjemme. Ved å gjøre dette kan du faktisk spare 15 – 25 % i strømforbruk.

Peis gir både kos og god varme

Peis, ovner og innsatser er også noe som ikke går av moten, og hos Byggtorget Hardanger Byggsenter er dette noe de virkelig brenner for.

- Å fyre i peisen eller ovnen gir en kos ingen andre oppvarmingsløsninger kan konkurrere med, samtidig som du selvsagt kan få det skikkelig varmt hvis du vil. Stemningen og flammebildet gjør peiser og ovner til noe eget, sier Hans Gravdal.

I tillegg er gjerne ildstedet et møbel og designelement i seg selv, og det finnes både klassiske støpejernsovner, peiser med moderne snitt og ulike innsatser som kan bygges inn.

Med en ny og rentbrennende ovn får du også mer igjen for fyringsveden enn i en gammel ovn, der omtrent halvparten av varmen fra veden forsvant rett ut i pipa. En rentbrennende ovn klarer faktisk å utnytte ca. 80 % av energien i veden til å gi varme i rommet den står i. Mer effektiv forbrenning gir dessuten mindre sot på ovnsglassene.

- Med tanke på hvordan været er for tiden og hvordan det komme til å utvikle seg fremover, er det heller ikke til å komme unna at det kan være smart å ha oppvarmingsløsning som ikke er avhengig av strøm. Peisen virker fremdeles selv om strømmen skulle gå, og på enkelte modeller er det også kokeplater som lar deg koke mat og varme vann, sier Hans hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.

shutterstock_1319894351.jpg

Deilig varme på føttene

Gulvvarme har ofte blitt brukt under flisene på badet eller i entreen i norske hus, men stadig flere får øynene opp for hvor deilig det er å ha gulvvarme i andre rom også. Den store fordelen med gulvvarme er nemlig at du får varmen der du trenger den mest, altså under føttene. De fleste har vel kjent på følelsen av å være kald selv om det er god temperatur i stua.

og kompensert med å legge i litt ekstra ved eller stille termostaten et par knepp høyere. Det har ofte ikke noen annen effekt enn å øke ved- eller energiforbruket. Med gulvvarme kan du derimot senke temperaturen uten at det går ut over komforten, nettopp fordi du holder beina varme.

- En annen fordel med gulvvarme er at det er allergivennlig da du slipper unna støvbrenning og partikler, som gjerne følger med hvis du har panelovner eller peis, sier Gravdal hos Byggtorget i Hardanger.

Den klassiske gulvvarme-løsningen er elektriske varmekabler som støpes ned i betong, men det har blitt stadig mer utbredt å bruke vannbåren varme. Da sirkulerer varmt vann i vannrør under gulvet, enten nedstøpt i betong eller lagt i såkalte sporplater. Fordelen med å legge dem i støp er at betongen er god på å magasinere/holde på varmen, men ulempen er at det tar lang tid å endre temperaturen. I så måte kan sporplater være et bedre alternativ da det ikke krever temperaturendring i en stor betongsåle.

- En stor fordel med vannbåren varme er at du kan bruke mange ulike energikilder, slik som elektrisitet, varmepumpe fra uteluft, jord, fjell eller sjø, solcellepanel og fjernvarme. Velger du noe annet enn ren elektrisitet, kan du spare ganske mye inn på energiforbruket, forteller Hans Gravdal hos Byggtorget Hardanger Byggsenter.

Kommer det ny teknologi i fremtiden er det heller ikke noe problem å bytte energikilde dersom du har et vannbårent anlegg.