Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Fire tips til et godt hjemmekontor

Mars 2021 markerer at svært mange har sittet mye på hjemmekontor i et helt år, og trolig kommer dette til å fortsette de kommende månedene. Vi ser heller ikke bort fra at mange vil beholde en viss andel hjemmekontor etter at samfunnet har normalisert seg igjen – erfaringene viser jo at hjemmekontor og digitale møter faktisk fungerer veldig bra i mange sammenhenger.

For at du skal jobbe effektivt hjemmefra, er det imidlertid noen elementer som må på plass. Har du ikke allerede orden på det, bør du få med deg våre fire tips og råd til hvordan du legger til rette for effektiv jobbing hjemmefra:

- Steng lyden ute
- Sørg for god akustikk
- Lys opp på riktig måte
- Tenk på ergonomi og komfort

Steng lyden ute

De fleste setter pris på ro og stillhet når de skal konsentrere seg og gjøre en jobb. Har du mulighet, bør du ha hjemmekontoret et sted du kan lukke døren for å få fred og ro. Med et eget rom som kontor får du også følelsen av å «gå på jobb» i større grad enn dersom du sitter i stua eller på kjøkkenet. For å få fred og ro er det viktig at døren inn til rommet er godt lydisolert. De rimeligste dørene på markedet har en honeycomb-fylling av papp og er ikke spesielt gode på å dempe lyd, så her bør du vurdere en massiv dør som er bedre på lyddemping. Kombinerer du en massiv dør med en karm som har dempelister, blir lyddempingen enda bedre.

Bor du i et område med mye trafikk eller annen støy utendørs, kan det også være smart å gjøre noe med vinduet/vinduene. Noen ganger holder det å montere nye tetningslister for å redusere støyen, men enkelte ganger er det mest fornuftig å investere i et helt nytt vindu. Selv med vinduer som «kun» er 20 år gamle kan det være mye å hente på lyddemping, samt at de har vesentlig bedre varmeisolerende evne enn de gamle. Da sparer du også litt på strømregningen og slipper kanskje å fryse på føttene som følge av kaldras fra vinduet.

Sørg for god akustikk

God akustikk er alltid viktig, men særlig når du deltar i digitale møter. Romklang kan være ubehagelig både for deg selv og andre møtedeltakere. Enkle måter å dempe romklang på, er sette inn møbler eller bruke inventar som bidrar til lyddemping, slik som:

- stoffmøbler
- henge opp litt tykke gardiner
- legge et teppe på gulvet

Vil du gjøre mer ut av det, kan du lage en spilehimling i taket eller et felt med spiler på veggen. Spiler er både dekorativt og lyddempende, og i dag får du tak i ferdige spileplater som er enkle å montere på vegg. I taket er det også mulig å montere egne akustikkplater, slik som Gyptone-plater.

Lys opp på riktig måte

På de fleste kontor er det god belysning, og det stilles faktisk ganske tydelige krav til akkurat dette. I din egen bolig er situasjonen trolig en helt annen, og de fleste bruker nok bare belysningen de har fra før av. Alle har heller ikke vindu som gir dagslys der de sitter. I sum betyr det ofte at belysningen er for dårlig, og over tid fører dette til at du blir ukonsentrert, trøtt og sliten i øynene. Vil du ha god belysning på hjemmekontoret, har vi følgende tips til deg:

- Sørg for at rommet har god generell belysning, gjerne i form av en lampe i taket som sprer lyset godt. Har du vegg bak PC´en, kan det også være lurt å lyse den opp for å redusere kontraster.
- Bruk direkte/sentrert lys der du jobber slik at du får et godt opplyst arbeidsområde. Dersom du skriver en del for hånd er det viktig at du plasserer lyskilden på motsatt side av hånden du skriver med for å ikke lage plagsomme skygger.

rich-tervet-q2gndfmhxx4-unsplash.jpg

En lampe som er justerbar gir deg gode muligheter til å tilpasse belysningen gjennom dagen. Foto: Unsplash

Et generelt tips er å bruke direkte/sentrert lys som er justerbart, slik at du har mulighet til å endre på belysningen etter behov. Har du vindu der du sitter, bør du dessuten plassere PC´en slik at dagslyset ikke faller på skjermen. Dagslyset kan gi plagsomt gjenskinn og kontraster, men dette er også litt avhengig av hva slags skjerm du bruker. Blanke skjermer er mer utfordrende på dette punktet enn matte skjermer.

Tenk på ergonomi og komfort

Mange og lange timer foran PC´en på hjemmekontoret kan tære på kroppen. For å gjøre arbeidsdagen mest mulig komfortabel, anbefaler vi at du:

- Skaffer deg en kontorstol som er behagelig å sitte på og som er mulig å justere
- Bruker en pult eller et bord der du har nok plass til å jobbe og der du kan ha passelig avstand til skjermen. Hva som er riktig avstand vil variere fra person til person, men fra 45 – 70 cm. er et normalt intervall.
- Bruker headset eller ørepropper som gir god lyd og som er behagelig å ha på over tid. Går du for trådløs teknologi slipper du unødvendige ledninger – bare husk å lade dem innimellom
- Tenker på inneklima og luftomskifting. I dag finnes det små enheter som gir deg balansert ventilasjon med varmegjenvinning i enkeltrom, og de koster bare noen få tusenlapper. Med en slik løsning får du god luftomskifting og slipper kald trekk fra ventiler eller lufteluker.