Velg ditt varehus

Eller finn den nærmeste butikken for meg automatisk:

Får ikke tilgang til posisjon

test

Velg din butikk

For å se sortiment og informasjon om din foretrukne Byggeriet-butikk

Med stormsikre produkter på taket

Det finnes en rekke ulike tekkematerialer til tak, slik som takstein i betong eller tegl, skifer, takshingel og ulike former for membraner. Og sist, men ikke minst – takpanner i stål.

Denne typen taktekking utmerker seg blant annet ved at de veier lite og er enkle å håndtere. De er gjerne ikke mer enn en drøy meter brede, opp mot 40 cm. dype og veier litt over 2 kg. Dermed er de både enkle å få opp på taket og enkle å flytte rundt mens selve monteringen gjøres. Når det gjelder HMS, er det også verdt å huske på at monteringen av takpanner starter ved øverst ved mønet og at du deretter jobber deg nedover mot raftet. Dermed kan du hele tiden trå trygt på lektene mens du beveger deg på taket. Med takstein går monteringen som kjent i motsatt retning og det blir mer upraktisk å bevege seg på taket mens du jobber.

p3-21-image003.jpg


Foto: Isola. Montering av takpanner starter ved mønet og du kan hele tiden trå på lektene mens du jobber deg nedover.

For de som i dag har tak tekket med takshingel eller en form for takpapp, men vil ha et utseende som går i retning av takstein, er takpanner dessuten et utmerket valg. Denne typen tak er ofte ikke dimensjonert for flere tonn med takstein, men takpannenes lave vekt gjør det mulig å få det ønskede utseendet uten å bygge om hele takkonstruksjonen. Faktisk veier et tak tekket med takpanner kun rundt en sjettedel av et tak som er tekket med takstein. Har kunden gammel takshingel fra før av er det ikke noe problem å montere takpanner over dette. Forutsetningen er at den gamle tekkingen er tett. Er ikke det tilfelle, løses det enkelt ved å legge et undertaksbelegg over shingelen før montering av lekter og sløyfer.

Tåler uvær og ruster ikke

Med takpanner får kunden også et sikkert tak som tåler all slags vær. Takpanner av ulike slag har vært på markedet siden 50-60 tallet og er godt gjennomprøvd i norske værforhold. Solid innfesting gjør at de sitter dønn fast uansett hva slags vær som prøver seg på dem – til og med når de utsettes for vind opptil orkan styrke ligger de fint på plass. Det er ikke helt uten grunn at takpanner og andre typer ståltak alltid har vært en sikker vinner i værharde strøk.

p3-21-image005.jpg


Foto: Isola. Solid innfesting gjør at takpanner sitter godt i allslags vær.


Stålkvalitet og overflatebehandling gjør også at de holder svært lenge. I våre leverandørers produkter brukes aluzink og sinkgalvanisert stål, som beskyttes ytterligere ved å påføre en grunning. Deretter blir pannene enten lakkert eller bestrødd med granulat for å gi ønsket utseende og farge. Isola og Mataki gir 30 - 40 års garanti på sine produkter – det er en fordel og trygghet som er verdt å ta med seg videre for både kunde og snekker.

Stort utvalg i form, farge og overflate – det har også praktiske konsekvenser

Takpanner representerer også mulighetenes marked. Decra og Metrotile fra Mataki finnes i tre ulike design og Powertekk fra Isola finnes i fire ulike design, så her finner kunden en favoritt uansett hva slags preferanser de har om utseende. Begge leverandører fører også takpanner med et moderne design som ser ut som flate takstein – et uttrykk som har blitt mer og mer populært de siste årene.


bilde2.jpg


Foto: Takpanner kan fås med moderne design, på samme måte som du kan få flate takstein i betong eller tegl. På bildet ser du Metrotile Qube Prestige fra Mataki.


Det er forresten ikke bare formen på takpannene som gir muligheter. Hos både Mataki og Isola finnes de ulike produktene i matt, høyglanset og bestrødd finish, og det er mulig å velge mellom farger som sort, grønn, grå og ulike nyanser av rød.

Når det gjelder forskjellen på glatte og bestrødde takpanner, bør du opplyse kunden om fordelen og ulempen med de to typene. Glatte eller høyglansede varianter har den store fordelen at det nær sagt ikke er risiko for mose- eller algevekst i det hele tatt. Overflaten er ganske enkelt så glatt at ingenting kan sette seg fast og kan danne grobunn for vekster. På den andre siden vil snøen gli lettere av en slik overflate. Dermed er det oftere behov for snøfangere på tak som er tekket med glatte panner, og kan faktisk være nødvendig selv på ganske lave takfall.

På bestrødde takpanner sklir ikke snøen så fort av og behovet for snøfangere melder seg typisk først når takfallet er fra 27 grader. En granulert overflate kan derimot være noe mer utfordrende når det gjelder begroing, men her spiller også forhold som sol/skyggeforhold, trær i nærheten av huset og liknende inn. Både Decra og Metrotile har dessuten avrundet bestrøing i stedet for tradisjonelt skiferstrø, som reduserer muligheten for begroing da soppsporer og liknende lettere vaskes av i regnvær.


p3-21-image001.jpg


Foto: Med høyglansede takpanner ser får kunden et uttrykk likt glaserte takstein. På bildet ser du Powertekk Exlusive høyglans fra Isola.

Det er også forskjell mellom overflatebehandlingene når det kommer til lyd. Generelt er bestrødde plater best på å dempe lyd, og i en normalt isolert bolig er det ikke noe forskjell i lydbildet ved regnvær om det ligger takstein eller bestrødde plater på taket. Det kan komme noe mer lyd fra glatte takpanner, men både i Isolas og Matakis -sortiment finnes det faktisk glatte plater som er lyddempede. De har et vinylbelegg på undersiden som gjør at lybildet blir likt som på bestrødde plater. For deg som skal montere platene på kundens tak er det også verdt å merke seg at korrekt montering bidrar til lyddemping – så det kan være smart å sjekke gjennom monteringsanvisningen før du går i gang.

Vil du vite mer om hva slags takpanner som finnes og hvilke egenskaper de har, er fagfolkene hos Byggtorget alltid tilgjengelig for en prat.

Vi snekres!